Medical Taping

Medical Taping is een speciale taping techniek die gewrichten kan stabiliseren en banden kan nabootsen (en zo gewrichten kan ondersteunen). We gebruiken het ook om de lokale doorbloeding en vochtafvoer te stimuleren.
Hierdoor kan het ondersteuning bieden bij een groot aantal klachten, terwijl het nog steeds uitgaat van de eigen kracht van het lichaam. Het maakt het lijf en gewrichten niet ‘lui’.
Deze techniek gebruikt met ook veel in de topsport.

De basis van het Medical Taping Concept is in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek snel dat het toepassingsgebied ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Bron: http://www.fysiotape.nl/Medical%20Taping%20Concept/