Wat is dry needling?

Dry needling is een relatief nieuwe behandeltechniek waarbij de therapeut een zeer dunne naald in de spier brengt om (myofaciale) triggerpoints te deactiveren en daarbij de pijn/beperking te behandelt.

Door de triggerpoints directer te behandelen kan de spier snel en langdurig ontspannen. Er kunnen ook punten in andere structuren worden behandeld, zoals vastzittend bindweefsel.

De term ‘dry’ verwijst naar het feit dat er niets in het lijf gespoten wordt (er zit geen vloeistof in) maar dat we de naald alleen gebruiken om triggerpoints te prikken. De werking van deze techniek is wetenschappelijk aangetoond.

Wat gebeurt er tijdens een dry needling behandeling?

De therapeut lokaliseerd en fixeert het triggerpoint, behorende bij de uitstralende pijn, tussen twee vingers. Vervolgens wordt de speciale gesteriliseerde naald op de specifieke plaats door de huid heen in het onderliggende weefsel ingebracht.
Door het inbrengen van het naaldje treedt er een reflex op waardoor het triggerpoint kort aanspant. Het optreden van deze lokale spiercontractie (local twitch response) blijkt essentieel voor het herstel van de spier (dit zoeken wij dus bewust op tijdens een behandeling en is een gewenste reactie). Dit is de eerste stap van het doorbreken van de pijncirkel die is ontstaan in en door het triggerpoint.
De pijnklachten zullen kort na deze behandelen verminderen en/of zelfs verdwijnen.
Afhankelijk van de intensiteit van de klachten herhalen we de behandeling enkele keren. Uw therapeut zal dit uiteraard met u bespreken.

Wat is het verschil met een ‘gewone’ triggerpoint behandeling?

Bij het masseren van het triggerpoint treedt een positief effect op omdat de bloeddoorstroming en voedingstoestand verbetert. Er vindt echter geen relfex via het zenuwstelsel plaats. De werkingsmechanismen zijn dus verschillend. Beide behandelmethodes zijn weliswaar effectief.

Wat zijn de voordelen van dry needling?

Naast bovengenoemd voordeel zijn te noemen:
het is een korte/directe behandeling, de doorbloeding in de spier gaat omhoog met als gevolg dat er een sneller herstel is van de pijnlijke spier. Na de behandeling is het heel belangrijk om veel water te drinken. Dit om ervoor te zorgen dat het lichaam de vrijgekomen afvalstoffen snel afvoert.

Wat voelt u tijdens een dry needling behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als de triggerpoint geraakt wordt, spant de spier zich aan wat als een soort ‘kramp’ voelt. Hierna ontspant de spier zich juist en na de behandeling kunt u hierdoor gemakkelijk bewegen. Vaak zult u na de behandeling een vermoeid stijf gevoel ervaren in de spier. Dit zal maar kort aanhouden (max 72uur).

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint noemt men in de volksmond ook wel een spierknoop. Het is een zeer lokale verkramping in een spier waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat (soort alarmpunt) wat ook ‘pijn op afstand’ kan veroorzaken. Een triggerpoint kan daarom bewegingsbeperking, pijn klachten, stijfheid en krachtverlies veroorzaken, ook op andere plekken dan waar de knoop daadwerkelijk zit.
Een triggerpoint is een soort alarmpunt in een spier die verhard en pijnlijk wordt op het moment dat de spier gespannen raakt.

Hoe ontstaat een triggerpoint?

Een triggerpoint kan ontstaan wanneer een spier/ structuur wordt overbelast of op een verkeerde manier wordt gebruik. Oorzaken hiervoor kunnen zijn:

  • Continue dezelfde beweging uitvoeren
  • Langdurige overbelasting door lang dezelfde houding aan te houden (bijv opgetrokken schouders of lang achter de computer zitten)
  • Overbelasting, door zware of snelle/ onverwachte inspanning (bijv sporten, zwaar tillen, iets opvangen)
  • Verkeerde houding
  • Stress
  • Lichamelijke kenmerken, zoals beenlengte verschil, bekkenscheefstand, voetafwijkingen, zwakke spieren, letsels etc.
  • Plotseling schokken, valpartijen, botsingen en operaties.

Waar moet u op letten tijdens dry needling?

Zorg dat u voor een behandeling goed geïnformeerd bent door uw therapeut; al uw vragen moeten beantwoord zijn voordat de behandeling van start kan.
Uw therapeut zal uw toestemming nodig hebben om de behandeling uit te voeren.
Laat de behandeling alleen uitvoeren als u volledig vertrouwen heeft in uw therapeut. Let wel; alleen geregistreerde fysiotherapeuten kunnen een dry needling behandeling uitvoeren, zodat u kunt verwachten dat er uitvoerige kennis van het lichaam is en een minimaal risico bij het uitvoeren van de behandeling. Laat u echter ook informeren over de risico’s.
Nadat de behandeling uitgevoerd is, adviseren wij om 72 uur geen zware inspanning te leveren (met het behandelde gebied): er is immers in de spier geprikt!

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Men verward dry needling vaak met acupunctuur maar deze vergelijking is niet juist. Bij acupunctuur brengt de therapeut meerdere naalden in het lichaam die daar enige tijd blijven zitten. Er wordt gebruikt gemaakt beïnvloeding van energie banen in het lichaam voor de behandeling.
Bij dry needling gebruikt men vaak een kleiner aantal naalden waarmee er dieper, namelijk in de spier, geprikt wordt. Dit heeft niets met meridianen te maken. Op sommige plekken blijven de naalden even zitten, op andere plekken direct weer verwijderd.

Gebruikte bronnen: